Folosirea antibioticelor ,începand cu anii 1950, a reprezentat un mare succes medical, scăzând mortalitatea prin infecţii, însă utilizarea lor are numeraose efecte negative asupra sănătăţii individului. Care sunt acestea?. Antibioticele , în administrare orală, modifică flora intestinală pe o perioadă de 2 luni până la 2 ani, funcţie de medicament şi doză, deci e nevoie de o lungă perioadă pentru ca ,după un tratament cu antibiotice, organismul să revină la microbiota anterioară bolii şi implicit la starea de sănătate anterioară bolii.Administrarea de antibiotice la copilul sub 1 an afectează microbiota acestuia şi implicit , prin perturbarea funcţiei florei intestinale, se ajunge la creşterea incidenţei obezităţii, a diabetului, a bolilor autoimune .
Utilizarea inadecvată a antibioticelor a generat şi cresterea numărului de microorganisme rezistente la antibioticele uzuale .Implicarea germenilor multirezistenţi duce la infecţii severe, greu de tratat, care cresc din nou mortalitatea prin infecţii.
Pentru a controla acest fenomen se vorbeşte despre regula de bază în tratamentul cu antibiotice „Tratamentul antibiotic trebuie administrat persoanei potrivite, în doza potrivită, pe perioada potrivită, pe calea de administrare potrivită, folosind antibioticul adecvat.” Pentru a sti ce antibiotic este adecvat medicul trebuie sa identifice germenele microbian generator al infectiei şi să existe o antibiogramă care indică sensibilitatea acestuia la tratamentul antimicrobian. Pacienţii trebuie să apeleze la medic pentru a folosi doar antibioticul adecvat infectiei, în doza potrivită , pe calea de administrare potrivită,pe o perioadă potrivită.
Conf. Univ. dr. Nicolae Grigore
MD. PhD.