Explorarile functionale pot fi definite ca fiind diverse tehnici care evalueaza parametrii de functionare a diferitelor sisteme si aparate ale unei persoane. Evaluarea clinica a unui pacient presupune in afara unei consultatii de baza si aplicarea unui set de instrumente pentru a determina probabilitatea aparitiei anumitor afectiuni sau oferirea unui prognostic pentru cele care sunt deja instalate. In functie de rezultatele obtinute se pot face recomandari al caror rol este de a scadea riscul si de a preveni sau intarzia aparitia afectiunilor in cauza.
Clinica Visa Medica va sta la dispozitie cu un cabinet creat special pentru tot ceea ce inseamna explorari functionale.
Efectuare EKG – electrocardiograma este un test de mare popularitate care se aplica cu usurinta si are ca scop masurarea impulsurilor electrice ale inimii. Utilitatea eletrocardiogramei rezida din rezultatele care apar in urma utilizarii ei. Cu ajutorul acesteia se pot depista probleme precum marirea in volum a inimii, flux sanguin insuficient, aparitia unor noi leziuni ischemice cardiace si diferentierea leziunilor ceva mai vechi, afectiuni legate de ritmul cardiac.
Spirometria poate fi definita drept un examen medical care face parte din categoria explorarilor functionale respiratorii si evalueaza capacitatea plamanilor de a inspira si expira aerul. Este utilizata pentru a diagnostica anumite afectiuni ce apar la nivelul bronhiilor si ale plamanilor, cum ar fi emfizem, astm, pneumopatie interstitiala sau bronhopneumopatie, si, desigur, tot in cadrul spirometriei intra evaluarea nivelului de gravitate alaturi de o urmarire frecventa a evolutiei acestora.
Determinarea acuitatii vizuale si a simtului cromatic sunt alte doua investigatii care se fac cu succes in cadrul cabinetului de explorari functionale, rolul acestora fiind de a determina capacitatea functionala a ochiului. Acuitatea vizuala poate fi descrisa ca distanta de la care un individ vede un lucru (in cazul unui cabinet fiind vorba de literele existente pe panourile de verificare) fara sa fie nevoie de corectie prin lentile oculare. Scopul acestei investigatii este de a descoperi daca functia vizuala se afla in parametrii optimi de functionare.
Simtul cromatic este unul dintre elementele care compun functia vizuala si are un rol foarte important in determinarea capacitatii unei persoane de a distinge culorile. In cazul explorarilor functionale testarea simtului cromatic este importanta deoarece va determina capacitatea unui individ de a desfasura anumite activitati precum distingerea culorilor semaforului la conducerea unui autovehicul sau lucrul in anumite posturi ce necesita utilizarea cu precadere a functiei cromatice.
Audiometria face parte din cadrul explorarilor functionale si este un test auditiv care tine masurarea abilitatilor auditive, adica capacitatea de a percepe sunetele din jur si receptarea acestora de creier. Testele facute in cadrul audiometriei sunt simple si presupun actiuni precum raspunsul la o serie de cuvinte rostite pe diferite tonalitati (soapta, ton de conversatie, voce tare), alaturi de alte teste care presupun capacitatea de a distinge diferite sunete variabile ca frecventa si intensitate.
Cabinet Medicina muncii
Program: zilnic 8-20
– Electrocardiograma
– Audiometrie
– Spirometrie
– Testarea acuitatii vizuale (screening)
Consultatii, tratamente, scutiri medicale
[customcontact form=2]