Hepatitele virale sunt de mai multe tipuri,in functie de virusul care este contactat:
– hepatita cu virus A : transmisa prin alimente ,apa contaminata sau o igiena precara(boala mainilor murdare). Contaminarea se face de la persoane bolnave care elimina virusul prin materiile fecale, saliva etc. Internarea si supravegherea de specialitate este obligatorie.
Vindecarea este completa ,hepatita A nu are potential de cronicizare.
Profilaxia se face prin vaccinare la sugari,sau la persoanele adulte aflate in zone cu risc de contaminare.
– hepatitele cu virus B si C: transmiterea se face prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate, sau contact cu sangele acestora sau instrumente chirurgicale contaminate de la persoane bolnave (interventii chirurgicale, stomatologice), transfuzii(persoane anemice,dupa accidente,hemofilici etc),diferite manevre cu ustensile contaminate(lame de ras,utilizarea de ace nesterile la tatuaje,cosmetica,manichiura,injectarea de droguri )
Gravitatea hepatitelor B si C consta in potentialul crescut de cronicizare cu evolutie spre ciroza si chiar spre carcinom hepatic.
Profilaxia : daca pentru hepatita B exista vaccin care se efectueaza in primii ani de viata si este indicat tuturor persoanelor supuse riscului de contaminare (personal medical,cosmetica,coafura etc),pentru hepatita C (care are si cel mai ridicat grad de cronicizare nu exista inca vaccin).
Depistarea hepatitelor B si C se face de multe ori intamplator cu ocazia testelor specifice din sange. Deoarece in ultimii ani incidenta acestor hepatite a crescut semnificativ este esential sa se efectueze : Ag HBs pentru hepatita B si Ac anti HCV pentru depistarea hepatitei C
Verificati-va sanatatea! Doar prin aceste teste aflati daca sunteti bolnavi!
In luna august va oferim un pachet promotional care include urmatoarele analize:
– anticorpi HCV
– antigen HBs
– anticorpi HBs ( cantitativ )
– anticorpi HBc (totali)